Pasgeleden verscheen een filmpje van een optreden van Pieter Derks voor het jaarlijkse evenement van Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs. [zie achteraan]
Hij neemt de houding van ouders op de hak in de context van het thema. Hij is zelf ook ouder van een schoolgaand kind. De kritiek die hij op zichzelf en andere ouders heeft als cabaretier bij zo'n evenement, wordt door veel mensen in onderwijsland als waarheid bejubeld. Hij zet mensen ook vanaf het begin op het verkeerde spoor door te zeggen dat hij er niet als columnist of cabaretier is, maar als vader. Terwijl het programma het wel vermeldt:' Cabaretier Pieter Derks sluit met zijn scherpe blik op onderwijs de dag af.'
Jammer dat die mensen de ironie niet zien.
Een paar voorbeelden: je kunt toch niet verwachten dat leerkrachten naar ieder kind afzonderlijk kijken:
"Het grote probleem van dit moment lijkt mij dat wij als ouders maar de hele tijd willen dat leerkrachten onze kinderen kennen, omdat ze zo uniek zijn."
En halverwege: "Hoeveel tijd en energie zou het niet schelen als wij als ouders ons kind gewoon bij de deur zouden afgeven en zouden zeggen: ’hier, doe maar gewoon wat je ook met die anderen doet’."
Wie neemt dat nou serieus? Van een cabaretier, wiens vak het o.a. is om precies het tegenovergestelde te zeggen over problemen.
Tja, en dan De Monitor: klakkeloos nemen ze een artikel in De Telegraaf op als een column van Pieter Derks zelf. Terwijl het een verslag is over het evenement van Verus. En enkele citaten worden uit hun verband gerukt en gaan een eigen leven leiden.
Terug naar de feiten.
Het thema van het evenement van VERUS 2019 was:
'Ik zie ik zie wie jij niet ziet. Laten we elkaar écht leren kennen.' Interim-bestuurder Cor Clarijs in een interview vooraf over waar hij het meest naar uitkijkt: "Pieter Derks, die heeft echt heerlijke humor. Een beetje zelfspot over je eigen beroep, daar verheug ik me op."
In de terugblik van Verus zelf wordt het ook wel in de context geplaatst: "Schoolbestuurder Gerard van Vliet verwoordde het op Twitter zo: “Prachtig inhoudelijk en inspirerend programma werd aan het einde van de dag met een lach en relativerend afgesloten door Pieter Derks.”" Dat stelt me een beetje gerust.
Ik vind de voordracht geweldig. Maar dan precies om de andere reden dan vele kijkers: het blootleggen van vooroordelen naar kinderen en ouders, het risico van het makkelijke van standaardmethoden i.p.v. maatwerk en een systeem dat zichzelf in stand houdt.
Laten we kritisch én humorvol blijven.
Als HOE hebben we de brochure van de pilot 'Samen zijn wij de school' besteld.
Benieuwd wat wij daarvan kunnen leren!
YouTube-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qACzOqiNWdM&feature=youtu.be .
Of: https://youtu.be/qACzOqiNWdM .